Lightroom

Lightroom

Het (digitaal) bewerken van foto’s is tegenwoordig te vergelijken met de donkere kamer (doka) van vroeger en is in mijn ogen essentieel om alles uit de digitale bestanden te halen die je camera produceert (met name de RAW-bestanden). Aangezien ik met Nikon fotografeer leek het mij logisch om met Nikon Capture NX 2 (NX) te werken. Dat heb ik dan ook jaren gedaan en ondanks dat ik er geen klachten over heb en er steeds beter mee kon werken, probeerde ik begin 2013 toch iets anders, namelijk Adobe Lightroom 4 (LR). Het gebruiksgemak van LR is vele malen groter dan NX. Je kunt met LR ook beter zien wat een bepaalde instelling met je foto doet waardoor het veel makkelijker en sneller gaat om de beste instellingen te bepalen. Onderstaande foto is met 2 handelingen (1 voorinstelling selecteren en rechtzetten) bewerkt.

Je kunt ook kleinere bewerkingen doen (weghalen van storende elementen in de foto, plaatselijk de belichting/kleur aanpassen e.d.) waardoor je de foto met een programma helemaal zo kunt maken als je zelf voor ogen hebt. De onderstaande bewerking is hier een voorbeeld van (de band is zwarter gemaakt, de oliedruppels op de vloer en de sticker aan de rechterkant van de foto zijn verwijderd).

Al met al kan ik Lightroom echt aanraden, de gebruiksvriendelijkheid en het gemak waarmee je je foto’s net dat beetje extra kunt geven maken het een waardevolle aanvulling op je foto-uitrusting.